Tyxo.bg counter Легенди за Св. Никола - Никулден
Home Легенди и Предания Легенди за Св. Никола - Никулден

Рожден ден

 Рожден ден

Харесай нашата страница


Легенди за Св. Никола - Никулден ПДФ Печат Е-мейл

Никулден се празнува от източноправославните християни на 6 декември, когато се чества паметта на Св. Никола.
Легендарното и реалното се преплитат, когато се говори за Свeти Никола Чудотворец. Знае се, че Никола Мираликийски, първобраз на светеца, е роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, (днешна Турция). Още като младеж Никола Мираликийски става известен с благочестието и добротата си, защото раздава наследеното си богатство на бедните.
В източноправославната религиозна традиция Св. Никола е почитан и  като покровител на мореплавателите. Една легенда разказва как по време на страшна буря той спасил с молитви моряците на кораба, когато пътувал към Божи гроб,  друга легенда твърди, че  спасил моряците, като запушил пробойна в корпуса на кораба с шаран.


В България Св. Никола е  почитан като закрилник на моряците и рибарите; покровител на океаните, моретата, реките и езерата. На неговия гняв моряците приписват бурите и ураганите. По тази причина на Никулден моряците не излизат с кораби и лодки, а остават на сушата и честват светеца.
Една местна легенда свързва нос Калиакра с името на светеца. Твърди се, че когато Св. Никола бягал от турските преследвачи, земята се удължавала към морето, за да му помогне и така се образувал нос Калиакра.За свой покровител го приемат и банкерите и търговците.
В Западна Европа християните също почитат Св. Никола (Николаус). В Холандия и Белгия в нощта на 5 срещу 6 декември малките децата оставят почистените си обувки, вярвайки, че ако са слушали, добрият светец ще им дари лакомства и подаръци
Свети Никола почива на 6. 12. 345 година.  Християнската църква почита  паметта му на този ден и на 9 май, когато са пренесени неговите свети мощи от град Мир (Древна Лигия) в Бари (Италия).
Много народи приемат, че Св. Никола всъщност е Дядо Коледа
На 6 декември празнуват Никола, Николай, Николина, Николета, Кольо, Кунка и всички производни от тези имена.
На трапезата задължително трябва да има шаран, чиито кости после се закопават в земята или се хвърлят в реката. Запазва се само теменната костица на рибата, която се зашива в шапка на малко дете, за да го пази от лоши очи и болести. В различните региони шаранът се приготвя по различни рецепти, но трябва да е цял. Пекат се обредни хлябове - Богов хляб, боговица, никулденски кравай, светец; вари се фасул.
Трапезата не се вдига целия ден.

 

 
XHTML and CSS.